Θέματα που έχει θέσει πολλές φορές η ΑΣΠΕ
Θέματα που έχει θέσει πολλές φορές η ΑΣΠΕ στην πολιτική ηγεσία, αντικείμενο συζήτησης σε συνέντευξη του κου Κυριάκου Μητσοτάκη
Ένα αυτοτελές και ενδυναμωμένο Υπουργείο Οικογένειας, η εξάλειψη των αποκλίσεων της νομοθεσίας από τον θεσμοθετημένο ορισμό του πολύτεκνου γονέα (Ν. 3454/2006) και της αναγκαιότητας προσκόμισης του πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας της ΑΣΠΕ (Ν. 4316/2014), ο εξορθολογισμός των κριτηρίων των προνοιακών επιδομάτων για τους πολυτέκνους, η εφαρμογή του ειδικού μειωμένου τιμολογίου ρεύματος σε συνέχεια απόφασης που κέρδισε η ΑΣΠΕ στο ΣτΕ, μία νέα φορολογική πολιτική με ισχυρή δημογραφική διάσταση (βάση της πρότασης Οικονομικού Επιμελητηρίου και της ΑΣΠΕ για το θέμα αυτό) είναι μόνο μερικά από τα θέματα που έχει θέσει η ΑΣΠΕ κατά καιρούς στην πολιτική ηγεσία του τόπου. Ορισμένα από αυτά τα θέματα σχολίασε και ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη, εχθές, Κυριακή 11/6/2023.
Δείτε το βίντεο από το 23ο ως το 35ο λεπτό εδώ: Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά | Νέα Δημοκρατία (nd.gr)
[…]
Γιώργος Αυτιάς: Πάμε καθημερινότητα; Υπουργείο Οικογένειας. Είχα επικοινωνία με τους πολύτεκνους και ξεκινώ από εκεί γιατί νομίζω ότι αυτή η είδηση είναι πάρα πολύ σημαντική. Υπουργείο Οικογένειας. Τι σημαίνει αυτό, κ. Μητσοτάκη; Διότι είναι κάτι καινούριο. Προφανώς θα μπει γυναίκα σε αυτό το Υπουργείο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω ακόμα.
Γιώργος Αυτιάς: Προφανώς. Μετά από 35 χρόνια ας κάνω και εγώ μία εκτίμηση, εν πάση περιπτώσει. Υπουργείο Οικογένειας σημαίνει υπουργείο καθημερινότητας, μαζί με όλα τα υπόλοιπα θέματα; Στήριξη της οικογένειας, όσο μπορείτε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαίνει ότι ουσιαστικά παίρνουμε, σπάμε το Υπουργείο Εργασίας στα δύο και σε αυτό το καινούριο Υπουργείο το οποίο δημιουργούμε, προσθέτουμε ύλη η οποία έχει να κάνει με τις οικογενειακές μας πολιτικές. Διότι, όταν συναντήθηκα με τους πολύτεκνους, μου είπαν οι πολύτεκνοι κάτι το οποίο το είχαμε και εμείς αντιληφθεί, γι’ αυτό και το είχαμε προτείνει εδώ και καιρό. Ποιος είναι ο συνομιλητής μας; Μπορεί να είναι μια Υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά θέλουμε ένα αυτοτελές Υπουργείο, το οποίο να μπορεί να ενοποιεί όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή πολιτική. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: οι ορισμοί της πολυτεκνίας δεν είναι ίδιοι, ανάλογα με τα Υπουργεία και ανάλογα με τα επιδόματα.
Γιώργος Αυτιάς: Όχι, δεν είναι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν είναι λογικό αυτό το πράγμα.
Γιώργος Αυτιάς: Έτσι είναι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρα χρειαζόμαστε να έχουμε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων για ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα ζητήματα της οικογενειακής πολιτικής και με τα ζητήματα της προνοιακής πολιτικής, της κοινωνικής στήριξης δηλαδή και της ισότητας. Το Υπουργείο Εργασίας έκανε μία εξαιρετική δουλειά επί των ημερών μας, αλλά είναι ένα Υπουργείο πάρα-πάρα πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό και η απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε αυτό το καινούριο Υπουργείο, το οποίο θα δώσει και έμφαση και θα είναι ουσιαστικά το Υπουργείο – πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα…
Γιώργος Αυτιάς: Το δημογραφικό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Που είναι το δημογραφικό και η συρρίκνωση…
Γιώργος Αυτιάς: Ναι, αυτό θέλει κίνητρα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μόνο, θέλει πολλά πράγματα. Η δημογραφική πολιτική δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο λύνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Εξ ου και βλέπετε ότι πάρα πολλές χώρες έχουν τα ίδια προβλήματα. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς ήμασταν αυτοί που δώσαμε 2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού στην πατρίδα μας, αλλά δεν επαρκεί μόνο αυτό. Το πιο βασικό είναι να μπορούμε να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά και αυτό χρειάζεται μια πολιτική σε πολλά επίπεδα. Από την αύξηση -γιατί έβλεπα ότι το δείχνατε και πριν- του οικογενειακού επιδόματος στο δημόσιο. Πολύ σημαντικό…
Γιώργος Αυτιάς: Μητρότητα, εννέα μήνες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.
Γιώργος Αυτιάς: Και φθηνό ρεύμα έμαθα για τους πολύτεκνους, ειδικό τιμολόγιο εν πάση περιπτώσει, αληθεύει;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνει και αυτό.
Γιώργος Αυτιάς: Θα γίνει, θα το κάνετε, κ. Πρόεδρε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνει και αυτό, αλλά και κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που έχει να κάνει με την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Γιώργος Αυτιάς: Δηλαδή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή θέλουμε οι γυναίκες να μην αισθάνονται ότι θυσιάζουν την καριέρα τους για να κάνουν παιδιά και πολλές δεν είναι -και καλά να κάνουν σε ένα επίπεδο- δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν, προγράμματα όπως το ολοήμερο Δημοτικό, οι «Νταντάδες της Γειτονιάς».
Προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να μπορεί μια μητέρα, ένας πατέρας να παίρνει το παιδί μαζί στην επιχείρηση και να μην αισθάνεται ότι πρέπει να παρατήσει τη δουλειά του για να κάνει παιδί ή αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει παιδί.
Γιώργος Αυτιάς: Σωστό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό. Μην κοροϊδευόμαστε, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίον σήμερα νέα ζευγάρια δεν προχωράνε να κάνουν περισσότερα παιδιά έχει να κάνει με το κόστος. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που δίνει τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ένα σπίτι με πολύ ευνοϊκό στεγαστικό δάνειο είναι κι αυτό με τον τρόπο του μία απάντηση σε αυτό το ζήτημα.
Γιώργος Αυτιάς: Θα αναγκαστείτε να διπλασιάσετε τα κονδύλια για το φθηνό σπίτι, γιατί τρέχει το πρόγραμμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα θα τα διπλασιάσουμε, γι’ αυτό έχω ήδη δεσμευθεί.
Γιώργος Αυτιάς: Ότι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Από 10.000 σπίτια θα πάμε στα 20.000 σπίτια.
Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα, άλλη μεγάλη είδηση λοιπόν για την καθημερινότητα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλες αυτές είναι πολιτικές που, προσέξτε, κ. Αυτιά, δεν θα αποδώσουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως πιστεύω ότι έχοντας πια ένα Υπουργείο το οποίο ασχολείται συστηματικά με αυτά τα ζητήματα της…
Γιώργος Αυτιάς: Θα αρχίσετε να χτίζετε δηλαδή.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Της οικογένειας, της στεγαστικής πολιτικής, τα ζητήματα της πραγματικής ισότητας, για τα οποία πρέπει να αγωνιστούμε ακόμα στην ελληνική κοινωνία. Όλοι μιλούν για τις γυναίκες αλλά ας αναγνωρίσουμε μια πραγματικότητα, ότι σήμερα γυναίκες και άντρες δεν αμείβονται με τις ίδιες αμοιβές για την ίδια δουλειά. Αυτές είναι πολιτικές που έχουν να κάνουν με την πραγματική ισότητα στην πράξη. Τώρα πια θα έχουμε ένα Υπουργείο το οποίο θα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εκπόνηση και στην παρακολούθηση τέτοιων πολιτικών.
Γιώργος Αυτιάς: Αυτό το θέμα το είχε βάλει πριν από καιρό ο κ. Μητρόπουλος, ότι οι αμοιβές είναι διαφορετικές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Και χαίρομαι σήμερα που βάζετε στόχο να πάμε σε ίδιους μισθούς. Τον μισθό όμως τον τρώει η ακρίβεια. Κύριε Πρόεδρε, εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος τους γόρδιους δεσμούς τους έκοβε, δεν τους έλυνε. Εδώ πρέπει να κόψετε τον γόρδιο δεσμό. Είδατε τα τελευταία στατιστικά. 11% οι τιμές στα τρόφιμα πάνω, 2,8% ο πληθωρισμός. Εδώ πρέπει να σπάσετε και άλλα αυγά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, πάμε να τα δούμε. Κατ’ αρχάς η ακρίβεια -δεν το κρύψαμε ποτέ- είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, αναγνωρίζοντας όμως απόλυτα ότι τα επιδόματα δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Είναι μια ανακούφιση -καλοδεχούμενη, διότι οι πολίτες έσπευσαν και αξιοποίησαν το Market Pass- αλλά δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.
Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα μπορεί να είναι μόνο, από τη μία, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αυτή καθαυτή. Γιατί αυτό ήδη βλέπετε ότι αρχίζει και συμβαίνει, έχουμε από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς πια στην Ευρώπη. Όταν ένα νοικοκυριό κάνει το συνολικό ταμείο, ναι, τα τρόφιμα είναι ακόμα ακριβά. Αλλά όταν η ενέργεια έχει πέσει πολύ, γι’ αυτό και ο συνολικός πληθωρισμός έχει πέσει τόσο πολύ.
Όμως, περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά για να αποτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» βοήθησε ακριβώς στο να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Αλλά το πιο βασικό από όλα: καλύτεροι μισθοί. Τι σημαίνει καλύτεροι μισθοί στην πράξη; Διότι έχει γίνει πολύ κουβέντα για αυτό. Πέραν του κατώτατου μισθού ο οποίος καθορίζεται από το κράτος.
[…]
Γιώργος Αυτιάς: Και περαιτέρω μείωση φόρων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξήσεις του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Γιατί πράγματι πρέπει να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά. Σταδιακή μείωση και κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος. Όμως, προσοχή, με έναν αστερίσκο, καθώς βελτιώνουμε και τη φορολογική συμμόρφωση.