Η ΔΕΘ είναι η μεγάλη ευκαιρία για μέτρα στήριξης της οικογένειας και παροχή ειδικής μέριμνας για τους πολύτεκνους

17 Αυγούστου 2022

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

Επειδή η οικονομική πολιτική είναι αναπόφευκτα συνυφασμένη και με την κοινωνική πολιτική, αφού το κοινωνικό κράτος είναι η άλλη όψη του νομίσματος της οικονομικής ανάπτυξης σε ένα κράτος δικαίου που δεν επιθυμεί ανισότητες αλλά κοινωνική δικαιοσύνη, η ΔΕΘ 2022 είναι η κρίσιμη στιγμή.

Άλλωστε η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να είναι μόνον οι επενδύσεις σε υποδομές και ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά πρωτίστως η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, δηλαδή σε οικογενειακές και δημογραφικές πολιτικές. Έχει επισημανθεί από τον Θουκυδίδη 2.500 χρόνια πριν ότι: «ἄνδρες γὰρ πόλις, καὶ οὐ τείχη οὐδὲ νῆες ἀνδρῶν κεναί». Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον ιστορικό κανόνα ότι οι λαοί που δεν διδάχθηκαν από την ιστορία τους, είναι υποχρεωμένοι να την ξαναζήσουν.

Αν το Κράτος δεν σταματήσει να παράγει αβεβαιότητα και αν δεν χτίσει επιτέλους μια διαχρονική πολιτική στήριξης των οικογενειών που θέλουν να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, δεν πρόκειται να υπάρξει δημογραφική ανάκαμψη. Σε κάθε απογραφή, όλοι θα δηλώνουν δήθεν εντυπωσιασμένοι από την κατάρρευση που κάθε φορά θα καταγράφεται. Η κατάργηση όλων των μέτρων που στήριζαν ως τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τις πολύτεκνες οικογένειες έχει δράσει ως καταλύτης στην δημογραφική κατάρρευση της χώρας – αναμενόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις εκλογές του 2019 ως σήμερα, οι οικογένειες σε όλη την Ελλάδα αναμένουμε να εξαγγείλετε στη ΔΕΘ τρεις κεντρικές πρωτοβουλίες του επιτελικού κράτους, τις οποίες ζητάμε συνεχώς από τις αρχές του 2019:

I. Νόμο – πλαίσιο για τη ενίσχυση οικογένειας,

II. Εθνικό σχέδιο στήριξης για τις πολύτεκνες οικογένειες, που δικαιούνται ειδικής φροντίδας από το Κράτος σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος (όπως έκανε η Κυβέρνηση για τους αναπήρους που επίσης προστατεύονται με την ίδια διάταξη του Συντάγματος και για άλλες κοινωνικές ομάδες),

III. Υπουργείο Οικογένειας, για να συντονίζει οριζόντια όλες τις πολιτικές του συνόλου της Κυβέρνησης που έχουν αντίκτυπο στην οικογένεια και να υλοποιήσει τάχιστα για δύο προηγούμενα σημεία.

Αυτές οι εμβληματικές πρωτοβουλίες σας θα πρέπει να πλαισιώνονται από ορισμένες βασικές αρχές:

– Κάθε οικογένεια με παιδιά δικαιούται στήριξης, αναλόγως του πλήθους των παιδιών της. Νομοθετικές διατάξεις του τύπου δύο παιδιά και άνω, τρία παιδιά και άνω κ.λπ. που αγνούν το παραγματικό πλήθος των παιδιών μιας οικογένειας είναι παράλογες, άδικες, παράνομες και αντισυνταγματικές!

– Οι πολύτεκνες οικογένειες θα πρέπει επιτέλους να στηριχθούν φορολογικά για την τεράστια κοινωνική και οικονομική τους προσπάθεια. Μόνο την συνεισφορά των πολυτέκνων στο ΦΠΑ να λογαριάσει κανείς, θα έπρεπε να τους δοθεί πλήρης φοροαπαλλαγή, και όχι τα ψίχουλα της μείωσης φόρου που προσχηματικά και μόνο δίνονται στους πολύτεκνους. Είναι γνωστό άλλωστε από διεθνείς μελέτες και επιστημονικές δημοσιεύσεις ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις διεθνώς ως προς το μη φιλικό (εχθρικό δηλαδή) φορολογικό της σύστημα έναντι των οικογενειών με παιδιά. Παρ’ ολ’ αυτά, οι σχετικές προτάσεις μας για να ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα ως προς τις οικογένειες με παιδιά, έχουν μείνει αδιάβαστες ή, στην καλύτερη περίπτωση, αναξιοποίητες.

– Η επαναφορά του μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος πολυτέκνων που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 αλλά η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε απόλυτα αντισυταγματική (430/2022, Φεβρ.) πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα, για το 3ο τετράμηνο του 2022, να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2023 και να αναθεωρείται το ποσό της μείωσης κάθε χρόνο, με βάση τα εκάσοτε δεδομένα.

– Η άμεση επαναφορά του επιδόματος των πολυτέκνων, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, όπως και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ πολύ ξεκάθαρα έχει νομολογήσει. Το μέτρο αυτό ήταν άλλωστε και προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ.

Αν ανακοινώσετε στη ΔΕΘ τα ανωτέρω σημεία, τότε θα θέσετε μια στέρεη βάση για να μπορεί να επανέλθει σταδιακά η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος, απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε απόφαση τεκνογονίας. Η διαρροή «εγκεφάλων» στο εξωτερικό (το λεγόμενο brain drain) δεν είναι μόνο αποτέλεσμα μισθολογικής διαφοράς Ελλάδας-εξωτερικού (στο οποίο μάλιστα το κόστος ζωής ροκανίζει μεγάλο μέρος της μισθολογικής διαφοράς), αλλά οπωσδήποτε και της ανυπαρξίας πλαισίου στήριξης της οικογένειας με παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι π.χ. στο Βέλγιο, τα επιδόματα που λαμβάνει μια πολύτεκνη μητέρα με τέσσερα παιδιά είναι μεγαλύτερα από το μέσο μηνιαίο μισθό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Για περισσότερα από τέσσερα παιδιά, το επίδομα της πολύτεκνης μάνας στο Βέλγιο γίνεται συγκρίσιμο με τους εκεί μισθούς. Στην Ελλάδα όμως, το πολυτεκνικό επίδομα θεωρήθηκε πολυτέλεια!

Σε ό,τι αφορά το επίδομα στέγασης, που είναι όντως μια χρήσιμη πρωτοβουλία, είναι απολύτως αναγκαίο να δώσετε επιπλέον πενήντα (50) ευρώ στους γονείς που έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα, διότι είναι προφανώς ότι οι στεγαστικές τους ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από όλων των υπόλοιπων οικογενειών και υποψήφιων γονέων. Άλλωστε οι πολύτεκνοι δικαιούνται ειδικής φροντίδας από το Κράτος σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Αναμένουμε από σας στη ΔΕΘ του 2022 να θέσετε όντως την επίλυση του δημογραφικού ως 1η προτεραιότητα του κρατικού σχεδιασμού. Οι ανωτέρω προτάσεις μας, απόσταγμα εμπειρίας, γνώσης και αξιοποίησης πανεπιστημιακών μελετών, είναι ένα ελάχιστο σύνολο μέτρων που έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν το θεσμικό εφαλτήριο προς την ανάσχεση της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας. Οι πολύτεκνες οικογένειες στην Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να «μείνουν πίσω»! Ξέρουμε ότι δε θέλετε να συμβεί αυτό, αλλά χωρίς την υλοποίηση των ανωτέρω, θα συμβεί νομοτελικά, με προβλέψιμη μαθηματική ακρίβεια!

Η ΔΕΘ 2022 είναι το τελευταίο ορόσημο για την αποφυγή της απόλυτης καταστροφής. Δημογραφικά, είμαστε ήδη στο χείλος της αβύσσου ήδη, όπως η Eurostat αποδεικνύει από ετών. Άλλος χρόνος δεν υπάρχει, ούτε για τους πολύτεκνους, ούτε για τη χώρα. «Αρχή άνδρα δείκνυσι».

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κουστούμι

18ΧαράλαμποςΑγγελική Τσουκάτου Κεχαγιάς, Konstantinos Anagnostopoulos και 16 ακόμη

4 κοινοποιήσεις

Μου αρέσει!

Κοινοποίηση