Ανοιξιάτικος “μποναμάς” για τους μαθητές της Γ Λυκείου- “Μαχαίρι” στις Μετεγγραφές και αριθμό εισακτ
Λιγότερους εισακτέους από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και δραστική μείωση των μετεγγραφών υπόσχεται η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στα Πανεπιστήμια, κυρίως στα κεντρικά τα οποία “υποφέρουν” στην κυριολεξία από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό φοιτητών που εγγράφονται κάθε χρόνο.
Α. Πριν τη διαμόρφωση του αριθμού εισακτέων που θα γίνει τον Απρίλιο, να μελετηθούν οι εισηγήσεις των Πανεπιστημίων να μείωση στο ήμισυ περίπου του αριθμού των εισακτέων .
Β. Σε πρώτη φάση, φέτος εξετάζεται να γίνουν εν μέρει δεκτές οι προτάσεις των Πανεπιστημίων , δηλαδή να υπάρξει μικρή μείωση του αριθμού εισακτέων
Οσον αφορά τις μετεγγραφές στις σκέψεις τις πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι:
Α. Να θεσμοθετηθούν μετεγγραφές δύο ταχυτήτων:
α. ελαστικότερες από τα κεντρικά σε περιφερειακά, και,
β. δυσκολότερες από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά Πανεπιστήμια.
“Κλειδί” του νέου αυτού σχεδιασμού θα είναι η βαθμολογία:
α. Πιθανολογείται ότι ο φοιτητής περιφερειακού Πανεπιστημίου για να κάνει αίτηση μετεγγραφής σε κεντρικό Πανεπιστήμιο θα πρέπει ο βαθμός εισαγωγής του να πιάνει το 80% της βάσης του τμήματος υποδοχής. Δηλαδή εάν το τμήμα υποδοχής έχει βάση εισαγωγής 10 θα πρέπει ο φοιτητής που επιθυμεί να εισαχθεί σε αυτό να έχει βαθμολογία τουλάχιστο 8.
β. Οι φοιτητές που θα κάνουν αίτηση μετεγγραφής από κεντρικό σε περιφερειακό Πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει βαθμό τουλάχιστον το 60 % του βαθμού εισαγωγής του τμήματος υποδοχής.
Τα παραπάνω αποτελούν σκέψεις της πολιτικής ηγεσλίας του υπουργείου Παιδείας, τις οποίες θα συζητήσουν με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου οι μαθητές που φοιτούν φέτος στη Γ Λυκείου να γνωρίσουν έγκαιρα το νέο σύστημα μετεγγραφών.
Β. Διγαλάκης, υφ. Παιδείας: Το νέο σύστημα μετεγγραφών των φοιτητών θα γίνει γνωστό σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εγκαίρως, τηρώντας τον απαιτούμενο χρόνο διαβούλευσης και θα ισχύσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Μείωση εισακτέων στα ΑΕΙ προανήγγειλε στη Βουλή ο υφ. Παιδείας
“Εμείς ως νέα ηγεσία θα λάβουμε υπ’ όψιν τον προσδιορισμό του αριθμού εισακτέων που θα μας δώσει κάθε Πανεπιστήμιο, κάθε τμήμα, κάθε σχολή”.
Αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη μείωση του αριθμού εισακτέων από το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2020-21, καθώς τα ΑΕΙ κάθε χρόνο εισηγούνται σημαντικά μικρότερο αριθμό ειακτέων από αυτόν που τελικά αποφασίζει το υπουργείο.
«Πρέπει να μπει ένα τέλος στη μικροπολιτική διαχείριση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου χωρίς να εξασφαλίζονται οι ανάλογοι πόροι, υπήρχε συνεχής αύξηση του αριθμού εισακτέων» τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και υπογράμμισε:
Επειδή υπηρετώ είκοσι πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο, επιτρέψτε μου να φέρω το εξής αρνητικό παράδειγμα: Τα πανεπιστήμια διαχρονικά υποβάλλουν τις προτάσεις τους, τις εισηγήσεις για τον αριθμό εισακτέων, τις οποίες οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν ακούν.
Τα ιδρύματα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιον αριθμό φοιτητών μπορούν να εκπαιδεύσουν και μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού μπορούμε να εξασφαλίσουμε επαγγελματική προοπτική στους αποφοίτους των πανεπιστημίων.
Ο αριθμός των εισακτέων από το 1980 έως σήμερα
Από το 1980 έως και σήμερα 2019 ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ πέρασε από 6 φάσεις.
Α Φάση: Το 1980 ο αριθμός εισακτέων ήταν 25.149 . Ακολούθησε σταδιακή αύξηση
Β Φάση: Μετά από τέσσερα χρόνια, το 1984 ο αριθμός εισακτέων διπλασιάστηκε φθάνοντας τις 51.867.
Γ Φάση: Το 1988 ο αριθμός μειώθηκε στις 42.819
Δ Φάση: Το 1997 ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε και πάλι στις 54. 788
Ε. Φάση: Το 1999 ο αριθμός εκτινάχθηκε στις 71.265Ζ Φάση: Το 2010-11 ο αριθμός εισακτέων άγγιξε τις 84.690