Επίδομα γέννας 2.000 ευρώ: Πώς θα καταβάλλεται
Την καταβολή του επιδόματος γέννας ύψους 2.000 ευρώ από 1/1/2020 σε δύο δόσεις ανακοινώνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου . ‘Οπως μας εξηγεί η κυρία Μιχαηλίδου η πρώτη δόση θα καταβληθεί αμέσως μετά την γέννα του παιδιού και η δεύτερη δόση λίγους μήνες αργότερα. Παράλληλα η υφυπουργός υπογραμμίζει πως για την καταβολή όλων των επιδομάτων (ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου κ.α.) θα δημιουργηθεί το Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων Επιδομάτων όπου θα ελέγχονται πόσα και ποια επιδόματα λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος για την δικαιότερη κατανομή των επιδομάτων.
Σε ότι αφορά τα επιδόματα αναπηρίας θα γίνεται η αξιολόγηση ηλεκτρονικά προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος από τη στιγμή έγκρισης της αίτησης από την επιτροπή των Κ.Ε.Π.Α. μέχρι την στιγμή της πληρωμής των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ.
-Μία από τις πιο σημαντικές εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι η χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται. Πότε θα υλοποιηθεί γιατί πολλές αναγνώστριες μας που περιμένουν να γεννήσουν μέχρι τέλος του χρόνου αναρωτιούνται αν θα το πάρουν;
Η κυβέρνηση κατανοεί σε βάθος το κόστος που συνεπάγεται η γέννηση ενός νέου μέλους για τις νέες οικογένειες στους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. Η διευρυμένη ανασφάλεια στην αγορά εργασίας αλλά και οι ανεπαρκείς ίσως πολιτικές των προηγούμενων χρόνων, συνετέλεσαν σε έναν βαθμό ώστε να μετατεθεί η διεύρυνση των οικογενειών σε μεγαλύτερες ηλικίες με αποτέλεσμα την δημιουργία προβλέψεων για μείωση του πληθυσμού της χώρας σε βάθος χρόνου.Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις απο το Dikaiologitika News
Το «επίδομα γέννας» είναι ένα μέτρο που εντάσσεται στη πολιτική μας για την αντιστροφή της αρνητικής τάσης για το δημογραφικό. Φυσικά κατανοούμε ότι το μέτρο δεν αποτελεί, από μόνο του, κίνητρο ώστε να αυξηθούν οι γεννήσεις. Ωστόσο αποτελεί μία έμπρακτη στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας για να καλυφθούν τα έξοδα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους. Αποδέκτης του μέτρου θα είναι το 90% των γυναικών που θα αποκτήσουν παιδί καθώς από τη χορήγησή του θα εξαιρεθούν μόνο τα πάρα πολύ υψηλά εισοδήματα. Το «επίδομα γέννας» θα ισχύει από 01.01.2020. Επιπλέον, το επίδομα θα δοθεί σε κατά πάσα πιθανότητα σε δύο δόσεις. Εξετάζεται η πρώτη δόση να καταβάλλεται με τη γέννηση του παιδιού δηλαδή τον πρώτο μήνα ενώ η δεύτερη κάποιους μήνες αργότερα.
-Η χορήγηση των 2.000 ευρώ θα επηρεάσει το επίδομα παιδιού που δίνεται σήμερα;
Θέλω να καταστεί σαφές ότι το επίδομα γέννας δεν έρχεται, σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τα επιδόματα που ήδη χορηγούνται, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς αυτά. Είναι ένα μέτρο στήριξης της οικογένειας, δεν είναι ένα προνοιακό επίδομα. Άλλα παρόμοια μέτρα είναι και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, η ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, η μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη στο 13%, ενώ μέλημά μας είναι να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.
– Έχετε πολλές φορές πει ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων στα επιδόματα. Τι σημαίνει αυτό; Θα αυξηθούν οι δικαιούχοι ή τα ποσά; Και αφορά όλα τα επιδόματα το ΚΕΑ, το επίδομα ενοικίου κ.λ.π.;
Αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Το «επίδομα γέννας» είναι μία τέτοια περίπτωση, καθώς είναι μια νέα πολιτική που στοχεύει σε πληθυσμό που δε λάμβανε κανενός είδους στήριξης λόγω γέννησης ενός παιδιού. Σε ότι αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το ζητούμενο για μας είναι η καλύτερη στόχευση ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία του ενιαίου μητρώου δικαιούχων για καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων και τη δικαιότερη και πιο αποτελεσματική κατανομή των επιδομάτων. Το επίδομα ενοικίου παραμένει ως έχει καθώς αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα του συστήματος κοινωνικής προστασίας, ενώ τα νοικοκυριά στα οποία πιστώνεται ξεπερνούν τα 260.000.
Θέλω ωστόσο να επισημάνω ότι για την κυβέρνηση η κοινωνική πολιτική έχει και αναπτυξιακή διάσταση. Για εμάς, οι δικαιούχοι δεν είναι παθητικοί αποδέκτες, απομονωμένοι από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Η ενεργοποίησή τους και η εκ νέου ένταξη τους στην αγορά εργασίας είναι η πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί.
-Οι δανειστές έχουν ζητήσει αλλαγές στα αναπηρικά επιδόματα με ηλεκτρονική καταγραφή, τι ακριβώς θα αλλάξει;
Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια με τη συμμετοχή διάφορων υπηρεσιών του υπουργείου προκειμένου να εξορθολογίσουμε τη διαδικασία αξιολόγησης της αναπηρίας και πιστοποίησης της αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.). Απώτερος στόχος μας είναι η μείωση της ταλαιπωρίας των ωφελούμενων στο μικρότερο δυνατό βαθμό. Για το λόγο αυτό σχεδιάζουμε η διαδικασία αξιολόγησης να γίνεται ηλεκτρονικά και εξετάζουμε τρόπους με τους οποίους θα μειωθεί ο χρόνος από τη στιγμή έγκρισης της αίτησης από την επιτροπή των Κ.Ε.Π.Α. μέχρι την στιγμή της πληρωμής των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ.
-Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιείται για το ποιοι παίρνουν τα επιδόματα έχετε εντοπίσει κάποιους που έπαιρναν τα επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται;
Όπως προείπα η καλύτερη στοχοθέτηση αποτελεί το ζητούμενο ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα επιδόματα, όπως αυτά που αναφέρονται, δίνονται σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Η καλύτερη στοχοθέτηση αποτελεί ζητούμενο ώστε η πολιτική που ασκούμε να είναι αποτελεσματικότερη. Σε αυτή την κατεύθυνση και αξιοποιώντας τεχνολογικά και πληροφοριακά εργαλεία, σχεδιάζουμε το ενιαίο μητρώο δικαιούχων ώστε να καταστεί σαφές πόσα και ποια επιδόματα λαμβάνει κάποιος.