ΣτΕ: Αντισυνταγματικά τα προνόμια των παιδιών των πολυτέκνων
Είναι απίστευτη η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου μάλλον πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο . .
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις αποφάσεις της (986 – 988/2014) οι οποίες είχαν δύο διαφορετικές συνθέσεις έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής.
Οι δικαστές, κατά πλειοψηφία, έκριναν ότι τα προνόμια αυτά υπέρ των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, είναι ευθέως αντίθετα στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Σύμφωνα με τις δυο αυτές συνταγματικές αρχές, επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων.
Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές, ενώ τα επίμαχα προνόμια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εισάγονται στα ΑΕΙ υποψήφιοι μέλη πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψηφίων τους.
Τέλος, αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι τα προνόμια αυτά των παιδιών των πολυτέκνων οικογενειών, δεν μπορεί να θεμελιωθούν στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει μέτρα προστασίας.
Σχόλιο ΑΣΠΕ:
Σταματήστε επιτέλους την παραπληροφόρηση κύριοι…, η απόφαση είναι για τις Ειδικές κατηγορίες και όχι μόνο για τους πολύτεκνους (οι οποίοι είναι μόλις το 6-8% των θέσεων των Ειδικών κατηγοριών!)
Οι πολύτεκνοι ουδέποτε ζήτησαν τα παιδιά τους να τυγχάνουν ιδιαιτέρας μεταχειρίσεως και να εισάγονται στις Σχολές με χαμηλότερη βαθμολογία. Αυτά τα καραγκιοζιλίκια τα έκανε η κυρία της Φωτοτυπίας- διώκτρια των πολυτέκνων και τα συνέχισε δυστυχώς ο ανεκδιήγητος Αρβανιτόπουλος.
Αυτό που διεκδικούν ανέκαθεν οι πολύτεκνοι είναι: αφού εισάγονται με τα ίδια κριτήρια στις Σχολές με Πανελλήνιες εξετάσεις, με τους άλλους φοιτητές, να μπορούν να μετεγγράφονται στις Σχολές που είναι πλησιέστερες στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Φθάσαμε σήμερα να δίνονται κατά χιλιάδες μετεγγραφές (μεταφορά θέσης) σε διάφορες κοινωνικές ομάδες με αδιαφανή και αμφισβητούμενα κριτήρια, (πλην πολυτέκνων) και σε ασθενείς που έχουν τον τρόπο τους να θεωρούνται ασθενείς ή που θα ασθενήσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών των!!
Οι πολύτεκνοι από το 2011 τα φωνάζουμε και διαμαρτυρόμαστε συνεχώς…
ΔΕΙΤΕ: http://www.aspe.gr/images/stories/efimerides/53713.pdf
τασίας των πολυμελών οικογενειών και μέτρα δημογραφικής πολιτικής.
Πηγή: Έθνος.